Figeľ: Šetriť na úkor bezpečnosti pri výstavbe diaľnic nie je riešenie

29.01.2013 Bratislava

Bratislava 29. januára (TASR) – Bezpečnostné normy a stavebný dozor sú záležitosti, ktoré neznesú kompromis. Nie je tak pri nich čo zľavovať, alebo na nich šetriť. Vyhlásil to dnes v Národnej rade SR (NR SR) predseda KDH a bývalý minister dopravy Ján Figeľ.

Figeľ takto reagoval na najnovšie informácie o dôvodoch pádu rozostavaného mosta v Kurimanoch. Podľa denníka Pravda má byť za pádom mosta šetrenie na spevnení. To malo byť nedostatočné, a tak sa zle postavené podpery zrútili. Denník zistil, že pridanie pár kusov oceľových stojok, ktoré by zlepšili stabilitu skruže, by vyšlo najviac na 10.000 eur. Celá inštalácia skruží stála 322.000 eur.

"Pri malých, veľkých, drahých alebo lacnejších stavbách bezpečnostné normy a dozor sú záležitosti, ktoré neznesú kompromis," reagoval Figeľ. Skôr podľa neho v tejto súvislosti stojí otázka, či boli urobené všetky statické merania a či bol dozor prítomný tak, aby boli dodržané všetky okolnosti výstavby v súlade so zákonom.

"Nie je možné stavať inak ako s rešpektovaním slovenských a európskych zákonov," podotkol Figeľ. Exminister by tak od súčasného vedenia ministerstva dopravy očakával viac opatrení do vnútra Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a tiež vo vzťahoch ku každému zo zhotoviteľov diaľnic. "Na stavbu nesmie vstúpiť žiadny subdodávateľ bez súhlasu stavebného dozoru a investora," doplnil Figeľ.
 

Vyberte región